Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravinové právo v České republice a v zahraničí
Huml, Ondřej ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Sobotka, Michal (oponent)
Shrnutí Téma této diplomové práce je Potravinové právo v České republice a v zahraničí. Cílem práce je představit potravinové právo v ČR a v Anglii, s důrazem na právo EU. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma široké, práce zahrnuje pouze základní atributy a některé zajímavé otázky potravinového práva. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. V první kapitole jsou uvedeny relevantní prameny práva. Potravinové právo je regulováno množstvím nejrůznějších právních předpisů. Obecně lze tyto prameny rozdělit na primární a sekundární legislativu, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni EU. Dále jsou uvedeny některé důležité mezinárodní aspekty potravinového práva. Druhá kapitola představuje legální definice základních právních pojmů v českém a unijním právu. Třetí kapitola je klíčová pro nadcházející kapitoly, neboť se zaměřuje na základní zásady práva životního prostředí a také na zásady charakteristické pro potravinové právo. Na tyto zásady je v práci často odkazováno. Dále tato kapitola představuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva a také způsoby kontroly na národní úrovni. Následující kapitola se zabývá označováním a balením potravin. Je zde popsáno, jaké zákonné požadavky musí být výrobci splněny, aby jejich výrobky mohly být uvedeny na trh potravin....
Vybrané problémy potravinového práva v České republice
KOPECKÁ, Štěpánka
Tato diplomová práce byla o problémech v potravinovém právu v České republice. Cílem této diplomové práce bylo zjištění názoru a postoje českých spotřebitelů a činnost příslušných dozorových orgánů v této oblasti potravinového práva (společné stravování). V teoretické části bylo vysvětleno, kdo je spotřebitel a jaká je ochrana spotřebitele v České republice. Bylo zde popsán aktuální stav potravinového práva, legislativa a dozorové orgány. V práci byly analyzovány statistiky. Praktická část této diplomové práce byla rozdělena do dvou částí. První část byla zaměřena na spotřebitele. Byl zde proveden online dotazníkový výzkum. Tento výzkum zkoumal, zda se spotřebitelé zajímají o moderní trendy ve stravování. Jak často jí mimo domov. Zda spotřebitelé znají dozorové orgány v oblasti Českého potravinového práva. Zda znají projekt Potraviny na pranýři. Druhá část byla zaměřena na dozorové orgány a na provozy společného stravování. Byly zde provedeny řízené hloubkové rozhovory s dozorovými orgány jako SVS, SZPI, KHS. Pro zjištění názoru všech stran zde byly také rozhovory se zástupci školních jídelen, restaurací a kavárny. Na základě výsledků z tohoto výzkumu byly navrhnuty tři návrhy na zlepšení.
Potravinové právo v České republice a v zahraničí
Spitzenbergerová, Ivona ; Damohorský, Milan (oponent) ; Snopková, Tereza (oponent)
Český abstrakt Cílem mé diplomové práce je analyzovat a charakterizovat potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Práce se zaměřuje na poskytnutí uceleného pohledu na obecnou část potravinového práva, ale pojednává také o některých vybraných aspektech potravinového práva a o problematice související. Téma "Potravinové právo v ČR a zahraničí" jsem si zvolila proto, že se dlouhodobě zajímám o oblast výživy člověka a chtěla jsem proniknout do právní úpravy této problematiky. Ve své práci vycházím z analytické a syntetické metody a používám také metodu jazykovou, logickou a historickou. Metoda komparativní pak své uplatnění nalézá v posledních dvou částech (část dvanáctá a třináctá), které srovnávají potravinové právo v ČR a ve vybraných zemích. Z hlediska struktury je práce členěna do částí, kapitol a podkapitol. Včetně předmluvy (část první), úvodu (část druhá) a závěrů (část čtrnáctá) je práce rozdělena do čtrnácti částí. Třetí a čtvrtá část vymezují postavení potravinového práva v právním řádu ČR, definují základní pojmy (potraviny, potravinové právo) a poskytují přehled pramenů práva na národní, evropské i mezinárodní úrovni. Pátá část se věnuje vývoji potravinového práva v ČR a EU. Zmínku o historii jsem do práce zařadila pro doplnění souvislostí, které umožní lepší porozumění současné podobě...
Označování potravin
Soukupová, Markéta ; Snopková, Tereza (vedoucí práce) ; Franková, Martina (oponent)
Hlavním cílem mé diplomové práce je představit a analyzovat právní oblast označování potravin. Téma je velmi aktuální, protože stěžejní předpisy upravující tuto problematiku, tj. zákon č. 110/1997 Sb. a nařízení č. 1169/2011, byly v nedávné době novelizovány. Diplomová práce je strukturována do šesti částí, které se jednotlivě věnují hlavním principům a zásadám této právní oblasti, pramenům práva, povinným a dobrovolným údajům na potravinách, prodeji na dálku a značkám kvality. V závěru mé práce shrnuji pozitiva a negativa nové právní úpravy a zamýšlím se nad možnými změnami, které by mohly být ku prospěchu jak spotřebitelům, tak provozovatelům potravinářských podniků.
Potravinové právo v ČR a v zahraničí
Bilíková, Jana ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Snopková, Tereza (oponent)
Tato diplomová práce pojednává o potravinovém právu v České republice a zahraničí se zaměřením na úpravu v rámci Evropské unie. Jejím cílem je nejen uvedení do celkové problematiky potravinového práva představením základních právních pramenů a jejich nedávných významných změn, ale především se zaměřuje na označování potravin, právní aspekty výživy a úpravu potravinového práva ve Francii. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Potravinové právo v České republice a v zahraničí
Huml, Ondřej ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Sobotka, Michal (oponent)
Shrnutí Téma této diplomové práce je Potravinové právo v České republice a v zahraničí. Cílem práce je představit potravinové právo v ČR a v Anglii, s důrazem na právo EU. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma široké, práce zahrnuje pouze základní atributy a některé zajímavé otázky potravinového práva. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. V první kapitole jsou uvedeny relevantní prameny práva. Potravinové právo je regulováno množstvím nejrůznějších právních předpisů. Obecně lze tyto prameny rozdělit na primární a sekundární legislativu, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni EU. Dále jsou uvedeny některé důležité mezinárodní aspekty potravinového práva. Druhá kapitola představuje legální definice základních právních pojmů v českém a unijním právu. Třetí kapitola je klíčová pro nadcházející kapitoly, neboť se zaměřuje na základní zásady práva životního prostředí a také na zásady charakteristické pro potravinové právo. Na tyto zásady je v práci často odkazováno. Dále tato kapitola představuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva a také způsoby kontroly na národní úrovni. Následující kapitola se zabývá označováním a balením potravin. Je zde popsáno, jaké zákonné požadavky musí být výrobci splněny, aby jejich výrobky mohly být uvedeny na trh potravin....
Potravinové právo EU
Soustružníková, Iveta ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá potravinovým právem EU. Cílem této práce je vytvořit ucelený přehled právních základů potravinového práva a blíže seznámit čtenáře s daným tématem. První kapitola se zabývá obsahem primárního a sekundárního práva EU v oblasti potravinového práva. Druhá kapitola je zaměřena na transpozici komunitárního práva do českého právního řádu a třetí kapitola je věnována sankcím za porušení potravinového práva v ČR a ve Španělsku.
Ochrana spotřebitele v oblasti doplňků stravy
Luptáková, Marcela ; Vavrečka, Jan (vedoucí práce) ; Grmelová, Nicole (oponent)
Tato diplomová práce se zaobírá tématem Ochrany spotřebitele v oblasti doplňků stravy. Práce je rozvržena do čtyř kapitol. První kapitola podává přehled o kategorizaci produktů se zdravotními účinky. Pozornost je věnována základním pojmům, jakými jsou potraviny, doplňky stravy, léčiva, kosmetické přípravky a zdravotnické prostředky. Druhá kapitola se věnuje doplňkům stravy jako takovým. Třetí kapitola rozebírá problematiku zdravotních a výživových tvrzení. Závěrečná kapitola je tvořena výzkumným šetřením mezi spotřebiteli doplňků stravy a výzkumných šetřením v lékárnách.
Potravinářská legislativa EU a ČR v letech 1990 - 2009
NĚMEC, Václav
Práce řeší problematiku potravinářské legislativy v ČR a EU za období 1990-2009. První část se zabývá potravinářskou legislativou v podobě technických norem. Druhá část ukazuje vývoj legislativy potravin v rámci ČR před vstupem do Evropské unie a shrnuje hlavní právní předpisy týkající se potravin. Další část popisuje potravinářskou legislativu EU a zachycuje implementaci nařízení a směrnic EU do české legislativy po vstupu ČR do EU. Zaznamenány jsou systémy a orgány dohlížející na bezpečnost potravin. V poslední části je věnována pozornost současné legislativě potravin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.